środa, 7 maja 2014

Serek topiony własnej roboty


Co zrobić , kiedy w lodówce został nam niewykorzystany biały ser ?
Oczywiście , że serek topiony . Przepis znalazłam przypadkiem  tu  , zmodyfikowałam i serek  wyszedł rewelacyjny .

Składniki :
4 kostki po 200 gram twarogu ( dałam 3 kostki twarogu chudego i 1 kostkę twarogu półtłustego )
1 łyżka masła ( można pominąć używając twarogu o większej zawartości tłuszczu  )
1 jajko
1 czubata łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
dowolne zioła ( dałam zioła prowansalskie i kminek)

Wszystkie składniki ( oprócz ziół ) wkładamy do garnka z grubym dnem , miksujemy blenderem i podgrzewamy około 20 minut , aż do uzyskania efektu serka gładkiego i ciągnącego . Na koniec  wsypujemy nasze zioła ( dałam pół łyżeczki ziół prowansalskich i 1/3 łyżeczki kminku )  .  Mieszamy , studzimy i gotowe .  Smacznego .
Już nie mogę się doczekać , kiedy wypróbuję innych dodatków .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz