środa, 7 maja 2014
Serek topiony własnej roboty
Co zrobić , kiedy w lodówce został nam niewykorzystany biały ser ?
Oczywiście , że serek topiony . Przepis znalazłam przypadkiem tu , zmodyfikowałam i serek wyszedł rewelacyjny .
Składniki :
4 kostki po 200 gram twarogu ( dałam 3 kostki twarogu chudego i 1 kostkę twarogu półtłustego )
1 łyżka masła ( można pominąć używając twarogu o większej zawartości tłuszczu )
1 jajko
1 czubata łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
dowolne zioła ( dałam zioła prowansalskie i kminek)
Wszystkie składniki ( oprócz ziół ) wkładamy do garnka z grubym dnem , miksujemy blenderem i podgrzewamy około 20 minut , aż do uzyskania efektu serka gładkiego i ciągnącego . Na koniec wsypujemy nasze zioła ( dałam pół łyżeczki ziół prowansalskich i 1/3 łyżeczki kminku ) . Mieszamy , studzimy i gotowe . Smacznego .
Już nie mogę się doczekać , kiedy wypróbuję innych dodatków .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz