Wariacje na temat ciasta francuskiego. Lekko i aromatycznie .
Potrzebne składniki :
( na 10 sztuk )
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 duże jabłka
miód
cukier waniliowy cynamonowy
woda
cukier
mielone migdały
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w cienkie plastry .
Do garnka z wodą dodajemy około 2 łyżki cukru ( wedle uznania ) i zagotowujemy .
Następnie wrzucamy nasze pokrojone jabłka i delikatnie mieszamy , podgrzewamy około 2 minuty i wyciągamy z wody .
Rozwijamy ciasto , dzielimy na porcje , smarujemy je miodem i posypujemy cukrem cynamonowym .
Na to układamy wystudzone i odsączone plastry jabłek . Posypujemy mielonymi migdałami.
Zwijamy formując róże ( dociskając ciasto od spodu , aby się nie rozwinęło ) i układamy na papierze do pieczenia .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku aż róże nabiorą lekko złotego koloru.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz