czwartek, 8 maja 2014

Maślankowiec z rabarbarem i kruszonką kokosowo - migdałową







Pyszne delikatne ciasto , którego smak podkreślają dodatki .
Tym razem były to : rabarbar oraz kruszonka kokosowa z dodatkiem mielonych migdałów.


Składniki:

3 jajka
1,5 szklanki cukru
4 szklanki mąki
0.5 szklanki oleju
1.5 szklanki maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar

Kruszonka :

100 gram mąki
100 gram cukru
100 gram masła
100 gram wiórków kokosowych
( zagnieść )

50 gram mielonych migdałów - do posypania




Jajka ucieramy z cukrem , dodajemy olej i maślankę . Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy ją porcjami  do naszej masy jajecznej . Na koniec dodajemy proszek do pieczenia .
Wlewamy na blaszkę , wyłożoną papierem do pieczenia  , na to  układamy rabarbar a następnie kruszonkę . Całość posypujemy mielonymi migdałami .
Pieczemy około godzinę w temperaturze 170 stopni . ( do suchego patyczka )
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem .
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz