czwartek, 8 maja 2014
Maślankowiec z rabarbarem i kruszonką kokosowo - migdałową
Pyszne delikatne ciasto , którego smak podkreślają dodatki .
Tym razem były to : rabarbar oraz kruszonka kokosowa z dodatkiem mielonych migdałów.
Składniki:
3 jajka
1,5 szklanki cukru
4 szklanki mąki
0.5 szklanki oleju
1.5 szklanki maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar
Kruszonka :
100 gram mąki
100 gram cukru
100 gram masła
100 gram wiórków kokosowych
( zagnieść )
50 gram mielonych migdałów - do posypania
Jajka ucieramy z cukrem , dodajemy olej i maślankę . Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy ją porcjami do naszej masy jajecznej . Na koniec dodajemy proszek do pieczenia .
Wlewamy na blaszkę , wyłożoną papierem do pieczenia , na to układamy rabarbar a następnie kruszonkę . Całość posypujemy mielonymi migdałami .
Pieczemy około godzinę w temperaturze 170 stopni . ( do suchego patyczka )
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem .
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz