środa, 5 lutego 2014

Sernik miodowy




Przepis pochodzi ze starego zeszytu na sernik gotowany .
Bardzo się broniłam przed jego wykonaniem .... teraz już wiem , ile straciłam .
Polecam każdemu , bo warto !
Najlepszy jest na drugi dzień po przygotowaniu .

Składniki :


Ciasto :
 3 szklanki mąki
 1 szklanka cukru
 2 jajka
 0,5 kostki masła
 2 łyżki miodu
 2 łyżki śmietany 18%
 1 łyżeczka sody














Składniki zagnieść , podzielić na 3 kule i rozwałkować na 3 placki. Piec w 190 stopniach , około 20 minut ( aż będą mocno brązowe). ( Ja piekę na papierze do pieczenia) . Ostudzić .

Masa serowa:
 1 kg tłustego zmielonego sera
 3/4 szklanki cukru
 5 jajek
 1 kostka masła
 1 szklanka mleka
 budyń śmietankowy bez cukru
 zapach waniliowy

 Ser zagotować z cukrem , masłem , jajkami i zapachem ( trzeba często mieszać) . W szklance mleka rozpuścić budyń , dodać do sera , doprowadzić do wrzenia.

                                           
                      



 Składanie :
 1 placek , pół masy serowej (gorącej ) , na to drugi placek i druga porcja sera  .
Przykrywamy trzecim plackiem i polewamy polewą .
                                 

 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz