sobota, 1 lutego 2014

Masa cukrowa do tortów

Potrzebne składniki :

400 gram cukru pudru
50 gram glukozy ( ja daję w proszku)
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
( opcjonalnie 1,5 łyżeczki planty )

Żelatynę wsypujemy do kubka , zalewamy zimną wodą i czekamy aż spęcznieje .
W tym czasie przesiewamy cukier do miski . Żelatynę rozpuszczamy w wodzie  ( ja podgrzewam w mikrofali około 8 sekund i energicznie mieszam dodając glukozę) , a następnie wlewamy do miski  i zagniatamy. Powinna się  utworzyć dość zwarta kula . Opcjonalnie dodajemy plantę , aby zwiększyć elastyczność . Masę rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką ziemniaczaną , bądź smarujemy blat delikatnie olejem .
 Do pokrycia tortu o średnicy 26 cm potrzebujemy takiej podwójnej porcji .


 Torcik dla Martynki przełożyłam bitą śmietaną z galaretkami ( na prośbę zainteresowanej ) .
Wierzch i boki tortu przed położeniem masy cukrowej należy posmarować cienko masą maślaną , która umożliwi jej przyklejenie się do ciasta  .
Z pozostałej masy możemy zrobić ozdoby na tort


      
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz