Potrzebne składniki :
400 gram cukru pudru
50 gram glukozy ( ja daję w proszku)
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
( opcjonalnie 1,5 łyżeczki planty )
Żelatynę wsypujemy do kubka , zalewamy zimną wodą i czekamy aż spęcznieje .
W tym czasie przesiewamy cukier do miski . Żelatynę rozpuszczamy w wodzie ( ja podgrzewam w mikrofali około 8 sekund i energicznie mieszam dodając glukozę) , a następnie wlewamy do miski i zagniatamy. Powinna się utworzyć dość zwarta kula . Opcjonalnie dodajemy plantę , aby zwiększyć elastyczność . Masę rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką ziemniaczaną , bądź smarujemy blat delikatnie olejem .
Do pokrycia tortu o średnicy 26 cm potrzebujemy takiej podwójnej porcji .
Torcik dla Martynki przełożyłam bitą śmietaną z galaretkami ( na prośbę zainteresowanej ) .
Wierzch i boki tortu przed położeniem masy cukrowej należy posmarować cienko masą maślaną , która umożliwi jej przyklejenie się do ciasta .
Z pozostałej masy możemy zrobić ozdoby na tort
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz