piątek, 7 lutego 2014
Biszkopt
Dziś od rana w kuchni takie zapachy ... ostatni biszkopt jeszcze jest w piekarniku .
A oto przepis :
Składniki :
6 jajek
niecała szklanka mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej ( płaskich)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodawać wolno cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać po 1 żółtku i kolejno mąki przesiane z proszkiem do pieczenia . Wymieszać delikatnie wszystkie składniki .
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut ( do suchego patyczka) .
Najlepiej zostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz