Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki .
Jakoś nie mogłam się za niego zabrać i swoje "odleżał" . Teraz uważam , że niepotrzebnie.
Jest prosty w wykonaniu i bardzo szybko znika z lodówki .
Składniki:
2 duże opakowania herbatników
( około 400 gram )
1 puszka gotowej masy krówkowej
2 budynie waniliowe bez cukru
6 łyżek cukru
600 ml mleka
1 kostka masła
0,5 litra śmietany 30 %
2 fixy do śmietany
( następnym razem użyję żelatyny )
3 łyżki cukru pudru
pół startej czekolady mlecznej
( użyłam blaszki 28x24 cm )
Budynie gotujemy razem z cukrem, zmniejszając tylko
ilość mleka. Dokładnie studzimy. Masło ucieramy na
jasną puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż
składniki dokładnie się połączą.
Na dnie blaszki układamy I warstwę herbatników i wylewamy na to masę krówkową ( kiedy masa jest zbyt gęsta można ją delikatnie podgrzać w garnuszku z 1 łyżką mleka , często mieszając) .
Następnie układamy kolejną warstwę ciastek , wykładamy masę
budyniową i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy
na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru i 2 fixy
do śmietany. Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki. Wierzch
posypujemy startą czekoladą.Najlepszy jest na drugi dzień , jak herbatniki zmiękną .
Następnym razem wypróbuję ten przepis troszkę inaczej .... bynajmniej ciasto warte powtórzenia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz