niedziela, 16 lutego 2014

Ciasto 3 Bit







Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki .
Jakoś nie mogłam się za niego zabrać i swoje "odleżał" . Teraz uważam , że niepotrzebnie.
Jest prosty w wykonaniu  i bardzo szybko znika z lodówki .
Składniki:
2 duże opakowania herbatników
( około 400 gram )
1 puszka gotowej masy krówkowej
2 budynie waniliowe bez cukru
6 łyżek cukru
600 ml mleka
1 kostka masła
0,5 litra śmietany 30 %
2 fixy do śmietany
( następnym razem użyję żelatyny )
3 łyżki cukru pudru
pół startej czekolady mlecznej

( użyłam blaszki 28x24 cm )


Budynie gotujemy razem z cukrem, zmniejszając tylko ilość mleka. Dokładnie studzimy. Masło ucieramy na jasną puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż składniki dokładnie się połączą. 
Na dnie blaszki układamy  I warstwę herbatników i wylewamy  na to  masę krówkową ( kiedy masa jest zbyt gęsta można ją delikatnie podgrzać w garnuszku z 1 łyżką mleka , często mieszając) . Następnie  układamy kolejną warstwę ciastek , wykładamy masę budyniową i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru i 2 fixy do śmietany. Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Najlepszy jest na drugi dzień , jak herbatniki zmiękną .



Następnym razem wypróbuję ten przepis troszkę inaczej .... bynajmniej ciasto warte powtórzenia .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz