niedziela, 26 stycznia 2014
Domowy makaron
Niedziela pachnie jak zwykle rosołem z domowym makaronem .
Przepis na domowy makaron :
500 gram mąki
5 jajek
szczypta soli
Mąkę przesiewam na stolnicę , robię wgłębienie i wbijam do niego jajka , dodaję sól i zagniatam . Ciasto powinno wyjść dość twarde , w razie potrzeby moczę ręce w wodzie i zagniatam , tak około 10 minut ( w razie potrzeby czynność powtarzam).
Kiedy ciasto jest elastyczne , przykrywam je ściereczką i daję mu odpocząć około 20 minut . Następnie dzielę je na porcje i cienko wałkuję . Wywałkowane placki zostawiam na stolnicy , aby przeschły , tak około godzinę . W tym czasie wstawiam rosół .
Kiedy placki przeschną podsypuję odrobinę mąką , zwijam w rulon i kroję pod skosem .
Pierwszą porcję makaronu gotuję bez suszenia . Z podanych składników wychodzą mi 2 porcje na 4-osobową rodzinę . Drugą porcję suszę na kolejny raz . ( Z reguły przydaje się do zupy pomidorowej w tygodniu) .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz