poniedziałek, 27 stycznia 2014

Chleb czosnkowo- ziołowy


Dziś podzielę się przepisem na taki właśnie chlebek .
Chyba każdy z Was lubi taki ciepły chlebek prosto z piekarni , albo z własnego wypieku . Ten jest w wersji do chrupania i może być znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek . Jest pyszny i szybko znika .
Potrzebujemy :
1 bochenek chleba ( jaki lubimy)
około 350 gram żółtego sera ( ja użyłam mozzarelli , goudy  i sera wędzonego )
2-3 ząbki czosnku
3 spore łyżki masła
suszone zioła ( ja użyłam tym razem bazylię , koperek i oregano , wcześniej robiłam też z ziołami prowansalskimi )
opcjonalnie drobno pokrojone suszone pomidory

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Masło mieszamy z ziołami przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Chleb nacinamy w kratkę pod skosem , zostawiając około 1 cm od dołu . Następnie ,  po kolei smarujemy nacięcia zrobionym wcześniej masełkiem . Później w miejsce nacięć wkładamy ser ( opcjonalnie dodajemy kawałki suszonych pomidorów ) . Chlebek zapiekamy około 15 minut  do rozpuszczenia sera i uzyskania efektu pięknie zarumienionej skórki . Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz