sobota, 28 czerwca 2014

Pieczone pierogi z kurczakiem


Można je jeść na ciepło i na zimno  . Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym.
Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu  . 

Składniki :
( na około 30 sztuk)

1 kostka masła
1 kostka tłustego twarogu
1,5 szklanki mąki
3 łyżeczki ziół prowansalskich
sól , około pół łyżeczki
pieprz do smaku
2 podwójne filety z piersi kurczaka

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy na pół godziny do lodówki .
W tym czasie przygotowujemy nadzienie . Filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę i lekko je przyprawiamy ( ja dałam trochę soli i świeżo zmielony kolorowy pieprz ) .

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm , wycinamy kółka , nadziewamy farszem i zlepiamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy na ciemno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160 stopni . Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz