piątek, 2 października 2015

Pasztet z cukinii


Kolejny przepis od Małgosi wart powtórzenia ....

Na tarce jarzynowej ścieramy :

cukinię ( waga około 1 kg przed obraniem ) , odciskamy sok
2  średnie marchewki ( obrane )
2 cebule
20 dkg sera żółtego
Dodajemy kolejno : drobno pokrojony pęczek pietruszki  , 1.5 szklanki bułki tartej , 4 żółtka ( białka ubijamy osobno )  , 1/3 szklanki oleju   . Składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem ( dałam jeszcze 2  duże ząbki czosnku )  .  Na koniec dodajemy ubite białka jaj i delikatnie wszystko mieszamy .
Pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  z termoobiegiem  , lub dłużej bez termoobiegu  do zarumienienia ( sprawdzamy patyczkiem ) .


Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz