SKŁADNIKI :
* 0,5 kg słoniny
* 0,5 kg surowego boczku
* 2 duże cebule
* 1 duże jabłko
* 2 ząbki czosnku
* 4 łyżki mleka
* sól do smaku ( dodałam 1/2 łyżeczki)
* majeranek wg uznania
Boczek i słoninę mielimy w maszynce do mięsa z dużymi oczkami .
Wrzucamy do garnka z grubym dnem ( lub do rondla ) i wytapiamy na małym ogniu około 30 minut . Skwarki mają mieć lekko złocisty kolor .
Dodajemy pokrojoną drobno cebulę , mieszamy . Następnie dodajemy jabłko , obrane i pokrojone w kostkę . Gotujemy około 20 minut .
Przestygnięty przekładamy do kamionek lub słoików i pozostawiamy w zimnym miejscu do wystygnięcia .
Podajemy na pajdzie świeżego chleba z dodatkiem ogórków małosolnych .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz