Składniki:
( na 2 keksówki )
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 szklanki mąki
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
pół startego kabaczka ( cukini ) , lub dyni
( około 1 szklanka , razem z sokiem )
3/4 szklanki oleju
1 tabliczka czekolady ( deserowa , gorzka )
opcjonalnie 2-3 łyżki mleka ( w przypadku małej ilości soku z kabaczka )
Kabaczka obieramy ze skórki , wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach a czekoladę kroimy w drobną kostkę .
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę , dodajemy olej .
Suche składniki mieszamy w misce a następnie mieszamy z masą jajeczną .
Dodajemy kabaczka i czekoladę i delikatnie łączymy z powstałą masą .
Pieczemy 50 minut w nagrzanym piekarniku , w temperaturze 170 stopni .
Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową , lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz