niedziela, 2 marca 2014

Gniazdka




Są lekkie i smaczne , idealne do kawy . Pracy przy nich  jest niewiele.
Przepis jest taki sam , jak na blaty do karpatki .

 
Składniki na około 20 sztuk :

  - szklanka mąki pszennej
  - pół kostki masła ( 100 gram )
  - szklanka wody
  - szczypta soli
  - 4-5 jajek ( w zależności od wielkości )
  - olej do smażenia

Lukier :

  - szklanka cukru pudru
  - łyżka soku z cytryny
  - 3 łyżki gorącej wody


W garnku gotujemy wodę z masłem  i odrobiną soli  do zagotowania i rozpuszczenia masła . Następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (garnek można na chwilę zdjąć z ognia ) , aż do uzyskania gładkiego ciasta .


Po wystudzeniu dodajemy kolejno jajka i miksujemy .
Na stole rozkładamy papier do pieczenia . Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy koła o średnicy około 10 cm . 
Papier rozcinamy tak , aby każde z gniazdek było osobno .  Wrzucamy na rozgrzany olej razem z papierem ( papier powinien być u góry ) i smażymy chwilę , następnie zdejmujemy papier i obracamy gniazdko na drugą stronę  . ( Smażenie powinno trwać około 3 -4 minuty  ) .
Gniazdka odsączamy na papierze i studzimy .  Dekorujemy lukrem , ucierając najpierw cukier puder i wrzącą wodą a na koniec dodając sok z cytryny . Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz