Są lekkie i smaczne , idealne do kawy . Pracy przy nich jest niewiele.
Przepis jest taki sam , jak na blaty do karpatki .
Składniki na około 20 sztuk :
- szklanka mąki pszennej
- pół kostki masła ( 100 gram )- szklanka wody
- szczypta soli
- 4-5 jajek ( w zależności od wielkości )
- olej do smażenia
Lukier :
- szklanka cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki gorącej wody
W garnku gotujemy wodę z masłem i odrobiną soli do zagotowania i rozpuszczenia masła . Następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (garnek można na chwilę zdjąć z ognia ) , aż do uzyskania gładkiego ciasta .
Po wystudzeniu dodajemy kolejno jajka i miksujemy .
Na stole rozkładamy papier do pieczenia . Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy koła o średnicy około 10 cm .
Papier rozcinamy tak , aby każde z gniazdek było osobno . Wrzucamy na rozgrzany olej razem z papierem ( papier powinien być u góry ) i smażymy chwilę , następnie zdejmujemy papier i obracamy gniazdko na drugą stronę . ( Smażenie powinno trwać około 3 -4 minuty ) .
Gniazdka odsączamy na papierze i studzimy . Dekorujemy lukrem , ucierając najpierw cukier puder i wrzącą wodą a na koniec dodając sok z cytryny . Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz